
“Het is gewoon ontzettend moeilijk om echte samenwerking met deze scholen van de grond te krijgen”, vertelde de bestuurder van een kinderopvangorganisatie ergens midden in het land. “er zijn meerdere kinderopvangaanbieders, en ik ben bang dat we buiten de boot vallen als we niet goed voor de dag komen”. Herkenbaar? Wij horen vaak dit soort uitspraken.
Wat we graag zien is dat de samenwerking tussen de basisschool en de kinderopvangorganisatie gelijkwaardig is. Gelijkwaardig in belangen, vertrouwen en deskundigheid. Toch is de realiteit dat de school het voor het kiezen heeft in een landschap vol concurrerende kinderopvangaanbieders. Gelijkwaardige partners? Ja, als eenmaal de handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst is gezet. Voordat het zover is, hebben kinderopvangorganisaties veel te doen.
In het contact met scholen is het niet vanzelfsprekend dat je “aan tafel komt, en blijft”. Er zijn vaak meerdere aanbieders op één school. Hoe zorg je ervoor dat je in beeld komt? Waarom zou de school met jou willen samenwerken en niet met een ander? Het begint bij een onderscheidend voorstel. Maar wat is dat nu precies? Kijk eens naar onderstaande uitspraken:
Iedere kinderopvangorganisatie zegt dit. Het spreekt niet tot de verbeelding.
Je wordt er niet enthousiast van, het is niet onderscheidend. Kortom, het zijn allemaal gele badeendjes. Hoe moet het dan wel? Onderstaande tips helpen je op weg.
Laten we deze tips eens toepassen bij de fictieve kinderopvangorganisatie Kinderland en basisschool De Meander. De directeur tobt met de werkdruk op zijn school en wil een continurooster invoeren. Waar heeft hij behoefte aan? Welke voordelen kan Kinderland bieden?
– Behoefte: op welke specifieke behoefte wordt ingespeeld?
– Belofte: welke concrete belofte doe je aan de school?
– Bewijs: maak je zichtbaar dat je aan de belofte kunt voldoen?
– Beleving: hoe zorg je de voor de optimale beleving van jouw belofte?
Elke interventie die we doen raakt het grotere belang. Dat is wat we willen: impact hebben op organisaties