Je wil graag dat de mensen in jouw organisatie goed functioneren en het naar hun zin hebben. Bovendien wil je zicht hebben op “wat er nog meer in het vat zit”. Daarmee zorg je er immers voor, dat je organisatie duurzaam succesvol is.
Of jouw medewerkers goed functioneren en zich fijn voelen in jouw organisatie, hangt af van meerdere factoren. Natuurlijk hebben ze de juiste kennis en vaardigheden nodig. Maar daarnaast spelen ook iemands persoonlijkheid, attitude en drijfveren een belangrijke rol bij het functioneren en goed voelen in werk. Wat heeft iemand nodig om prettig te kunnen werken? Welke omgeving of cultuur is passend? Hoe werkt hij het beste samen? Zijn de benodigde skills te ontwikkelen? Hoe kun je iemand optimaal begeleiden om te groeien?

Zet een evidence based ontwikkelassessment in

Om er achter te komen of er een duurzame match is of wat iemand allemaal in haar mars heeft, kun je een ontwikkelassessment inzetten, zoals onze Impact Monitor. Voordeel is, dat deze wetenschappelijk betrouwbaar en valide is (evidence based). Dat is belangrijk, omdat je daarmee diepgaand en onderbouwd inzicht krijgt in wie mensen zijn, wat ze kunnen en wat ze graag willen. Het blijft dus niet, zoals bij sommige niet wetenschappelijk onderbouwde testen, bij bijvoorbeeld een indeling in een kleur, waaraan van alles wordt gekoppeld. Denk aan: karaktereigenschappen, drijfveren en gedrag. Je kent dat wel. Mensen worden dan bijvoorbeeld ingedeeld in “gelen” (Topverkopers en Infuencers) en “blauwen” (Pietjes Precies). Op zich best leuk, het geeft ook mooie gespreksstof. Je hebt er alleen niet echt iets aan omdat het niet goed gefundeerd is. Het is niet voldoende onderbouwd. Bovendien brengt het risico met zich mee, soms bestaat de neiging om mensen hierdoor eigenschappen toe te dichten die ze niet hebben, of ze te veel in hokjes te plaatsen. Dat wil je natuurlijk niet.

Als je meer wilt bereiken dan een leuk gesprek, kies dan voor een evidence based ontwikkelassessment, zoals onze Impact Monitor. Een dergelijk assessment maakt het mogelijk om gefundeerde uitspraken te doen over iemands drijfveren, niveau en gedrag. Je krijgt zicht op zaken als ontwikkelbaarheid, loopbaanmogelijkheden en in wat voor type organisatie iemand tot zijn recht komt.

Ervaringen van deelnemers

Meestal vinden mensen het interessant en spannend om mee te doen aan een ontwikkelassessment. Het geeft ze zicht op hun mogelijkheden. Velen zien het als een cadeau van hun werkgever. Bijvoorbeeld Chris, een manager Kinderopvang die zegt: “Zo leuk, dit! Ik was eerst best wel zenuwachtig voor de uitkomsten. Maar het klopt als een bus! Ik heb het ook aan mijn vriend en mijn moeder laten lezen en zij moesten lachen, zo herkenbaar. Hier kan ik verder mee. Bedankt!” Soms komt een deelnemer er achter, dat iets niet passend is. Zoals bij Marije, een leerkracht die wilde weten of ze door kon groeien naar teamleider: “Ik zie nu in dat ik dit niet moet willen. Ben wel opgelucht dat er zo uit komt, dat ik bepaalde dingen gewoon niet zo goed kan. Het was even slikken eerst, maar het klopt wel. Fijn ook, dat mijn directeur dat nu ook weet. Dan hoef ik niet meer zo op mijn tenen te lopen en kan ik blijven doen waar ik wel goed in ben, namelijk leerkracht zijn”. “Heerlijk dat ik nu zich heb op wat ik verder moet met mijn loopbaan! Na 12 jaar dezelfde functie bij dezelfde organisatie weet je dat echt niet meer zo goed. Nu wel, ik zie een hele wereld voor mij open gaan. Fijn dat ik nu stappen kan zetten om dat vorm te geven” (Anja, 41, manager bedrijfsvoering)

Wil je meer weten over de Impact Monitor en over wat die voor jou of je organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met de organisatiepsycholoog van Bureau Kikken: Dianne Beunk 06 – 50880271 of diannebeunk@bureaukikken.nl
Voor de brochure over de Impact Monitor klik hier.