Samenwerken met andere organisaties: hoe doe je dat?

Op 11 maart 2020 hadden we een bijzondere dag, een anders-dan-andere inspiratiedag voor directeur-bestuurders, managers en beleidsmakers uit het (primair) onderwijs, kinderopvang, welzijn en gemeenten. Kleinschalig en met volop ruimte voor persoonlijke ontmoeting. Op een mooie locatie: Vrij in Culemborg. Onderstaand een terugblik op deze inspiratiedag.

Samenwerken is noodzaak

Het thema van de dag was het overbruggen van cultuurverschillen in samenwerking. Samenwerken tussen organisaties is noodzaak in deze tijd. De uitdagingen zijn meestal niet meer door een organisatie op te lossen. De samenwerking in de keten groeit en ook tussen werksoorten. En samenwerken kan in allerlei vormen (van convenant tot fusie). Wanneer je samenwerkt kun je uiteindelijk meer. Van meer talent gebruik maken en meer inspelen op innovatieve ontwikkelingen. En dat komt ten goede aan de dienstverlening aan klanten/ouders/cliënten.

De praktijk is weerbarstig

Ondanks alles wat we over samenwerken weten is samenwerken in de praktijk lastig. Samenwerken is namelijk bovenal mensenwerk. Hoe je het ook wendt of keert, je neemt jezelf, je organisatie en al je ervaringen mee in elke samenwerking. Je eigen waarden, de organisatiecultuur van je organisatie. En soms matcht dat met de partner (de bestuurder of manager aan de andere kant van de tafel) en soms ook minder of niet. En in dat laatste geval gaat de samenwerking niet door of er komt in de praktijk niets van terecht. We lezen regelmatig over intensieve samenwerkingen, zoals fusies die net voor de fusiedatum uit elkaar spatten. En dat is heel jammer voor de dienstverlening aan klanten/ouders/cliënten.

Wij denken dat het anders kan. Dat het makkelijker wordt wanneer partners meer inzicht hebben en beter inspelen op de onderstroom, de organisatieculturen en hun persoonlijke waarden. Samen maken we het verschil in samenwerking!

Groep/tribe aan het werk tijdens de game
Bijzonder programma

De ochtend stond in het teken van ervaren wat cultuur met je doet. Vanaf het moment van binnenkomst werden de gasten ondergedompeld. Een game, een kampvuurgesprek en na de lunch was het woord aan onze gastspreker: Danielle Braun, corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Daarna maakten de gasten aan de hand van een praatplaat, het ontwikkellandschap, een vertaling naar hun eigen praktijk. De dag werd afgesloten met een muzikale samenvatting in de vorm van een lied door Maarten van Veen. Maarten van Veen horen bij de afsluiting?  Luister verder of lees de tekst van het lied hier.

Lees het artikel over de dag van Dick van Teylingen.

Overweldigende reacties!

Een greep uit de overweldigende reacties na afloop via e-mail, WhatsApp en linked.in:
‘Een zeer inspirerende dag gisteren, bijzonder om dit met samenwerkingspartners te ‘beleven’. Samen meer inzicht gekregen in cultuur, onderstroom, je eigen rol, totempalen, logics, invulling geven aan weazelwords, ondertussen….. afijn weer genoeg inzichten om ‘Samen het verschil’ te maken!’
‘Zeer inspirerend, dank je wel!’
‘Dank je wel voor de professionele, inspirerende dag met mooie ontmoetingen en inzichten’
‘Dank aan jou en je team voor de mooie en inspirerende dag, gisteren. Aan alles was merkbaar dat jullie de dag met veel aandacht en zorg hebben georganiseerd.’
‘Ook ik heb ontzettend genoten van “de-dag-voordat-alles-anders-werd. Het welkom, de sfeer, het programma en jullie begeleiding, was hartverwarmend.’
‘Mooie dag met leuke klanten!’

Wil je met ons het avontuur aangaan?

Dit is wat we bij Bureau Kikken willen: impact hebben op organisaties. En daardoor ook op de wereld. Het verschil overbruggen, door iets anders te doen. We geloven in de kracht van het collectief. Als je samen iets wilt, komt het er. ‘Een mens is niet los verkrijgbaar.’ Maak samen het verschil!
Wil je nieuwe inzichten opdoen en de steen verleggen om de (onder)stroom te veranderen? Heb je zin om met ons het avontuur aan te gaan? Als je meer wilt weten over wat we in samenwerken, fusies en organisatieontwikkeling kunnen betekenen of andere vragen hebt, aarzel dan niet en neem contact op met Henriëtte Kikken, henriettekikken@bureaukikken.nl, 06-51711380